Posted by : Unknown Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Χειροκρότημα, σεβασμός - respect και παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί με τις κινήσεις του, ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Γουίλλιαμ Ντόναλντ Κάμερον. Ο βρετανός πολιτικός, έπειτα από την παραίτηση του από το αξίωμα του πρωθυπουργού, θέλησε να βάλει τέλος και στην πολιτική του καριέρα, καθώς υπέβαλε την παραίτηση του και από τη θέση του Βουλευτή.

Ο πρώην Άγγλος πρωθυπουργός, δίδαξε στους μεγαλύτερους και κυρίως στους μικρότερους (οι νέοι που εισχωρούν τώρα στο χώρο της πολιτικής), ποια είναι η πραγματική σημασία της πολιτικής και για ποια ιδεώδη πρέπει να μάχονται. Ο ορισμός της λέξης πολιτικής, στην περίοδο της μεταπολίτευσης έχει φθαρεί, έχει χάσει την αξία του, καθώς οι πολίτες εκφράζουν την αγανάκτηση τους και τη στεναχώρια τους για την πολιτική σκηνή. Η απαξίωση τους για τα κοινά είναι το πιο θλιβερό γεγονός και καθίσταται αυτομάτως το πιο μείζων θέμα προς συζήτηση που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι όλων των πολιτικών ηγετών. Φυσικά, ο κόσμος απαξιεί για τους πολιτικούς, δηλαδή τα πρόσωπα και έχει πάψει να πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικοί ηγέτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη βαθιά σημασία της λέξης πολιτικής.

Η λέξη πολιτική, δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα και τα συμφέροντα. Η λέξη πολιτική, έχει να κάνει με την ορθή σκέψη και τον τρόπο ζωής. Πολιτική δεν σημαίνει μόνο εξουσία και η κυβέρνηση μίας χώρας. Η πολιτική έχει πολλές σημασίες και κάποιες από αυτές είναι ο τρόπος σκέψης, ο τρόπος έκφρασης, η παιδεία, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο της κοινωνίας, όπως και ο τρόπος προσέγγισης ενός θέματος (είτε είναι προσωπικό, είτε είναι επαγγελματικό). Πάλι όμως ο ορισμός αυτής της λέξης ΠΟΛΙΤΙΚΗ δεν μπορεί να αποδοθεί πλήρως.

Στη σύγχρονη περίοδο που διανύουμε, η λέξη πολιτική έχει τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Όταν αναφέρεις τη λέξη το μυαλό κατευθύνεται αμέσως στον τρόπο διακυβέρνησης ενός κράτους και έτσι όπως έχει εξελιχθεί η πολιτική σκηνή, σημαίνει ότι κάνεις αναφορά στη δολοπλοκία, στη διαφθορά, στα συμφέροντα και στην επίδειξη εξουσίας. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά χάνει το νόημα η λέξη ΠοΛιΤικΉ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, αποτελεί πλέον έναν μεγάλο ηγέτη, με βασικό γνώμονα τις επιλογές και τις επιθυμίες του λαού. Το 2010 έλαβε το χρίσμα του πρωθυπουργού για τη διακυβέρνηση της χώρας, σε ηλικία μόλις 43 ετών. Το 2015 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, σχηματίζοντας μονοκκοματική κυβέρνηση. Σίγουρα, στη μεγάλη πορεία του στο τιμόνι του Ηνωμένου Βασιλείου, θα έκανε λάθη. Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη, αρκεί να μαθαίνουμε από αυτά. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αυτό το υλοποίησε στην πράξη. Μέσα από τα λάθη του γινόταν καλύτερος.

Ο Άγγλος πρωθυπουργός δίδαξε την πολιτική ηθική και το τι σημαίνει να είσαι ένας πολιτικός ηγέτης. Αυτό το κατόρθωσε πρόσφατα, όταν παρέμεινε πιστός στην υπόσχεση του προς το λαό και διεξήγαγε δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας ή την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήρθε σε ρήξη με το παλάτι, γιατί ο ίδιος πίστευε και πιστεύει σε μία Ενωμένη Αυτοδύναμη και Ευημερούσα Ευρώπη, σε αντίθεση με το παλάτι, το οποίο ζητούσε την ανεξαρτοποίηση της χώρας. Με την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες υπερψήφισαν την πρόταση για έξοδο από την ΕΕ, ο Ντέιβιντ Κάμερον εξήγγειλε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία. Παρόλο αυτά όμως, τόνισε πως: «Η επιλογή των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας, είναι σεβαστή και θα διενεργήσω τις διαδικασίες αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, αν και η επιλογή τους έρχεται σε ρήξη με την πολιτική μου ιδεολογία». Αυτό και έκανε στην πράξη. Δεν μετέτρεψε την έξοδο σε παραμονή, ούτε κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις. Εκπροσώπησε τη σύσσωμη επιλογή των πολιτών, υπερασπίζοντας παράλληλα την πολιτική του ταυτότητα - ιδεολογία. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, παραθέτοντας μαθήματα υψηλής πολιτικής, ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών και την παραίτηση του από μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων δίνοντας τέλος στην πολιτική του καριέρα.

Τελικά, όντως υπάρχουν ηγέτες την σήμερον ημέραν, που τοποθετούν εις την κορυφή της κορωνίδας το εθνικό συμφέρον, τις επιλογές και τις επιθυμίες του λαού. Έτσι λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα, έτσι λειτουργούν οι γνήσιοι πολιτικοί. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα στην εποχή του εκσυγχρονισμού. 

Κωνσταντίνος Παντελάτος
Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Archive

Πρωτοσέλιδα

Καιρός

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.

- Copyright © Κεντροδεξιός -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -