Posted by : Unknown Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014


Τέσσερις ευρωβουλευτές μιλούν αποκλειστικά στο «Π»
«Κόλαφος» είναι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες τουΜνημονίου η οποία εγκρίθηκε, χθες,  με ευρεία πλειοψηφία από την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. «Η τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος», σχολίασε ο εισηγητής της έκθεσης Αλ. Σέρκας.

Οι σημαντικότερες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, η μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και η αύξηση των ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας.
Συγκεκριμένα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πολιτική της τρόικας οδήγησε στο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων, η οποία το 2012 ξεπέρασε το 50% στην Ελλάδα, το 30% στην Πορτογαλία και το 26,5% στην Κύπρο.

Το «Π» ζήτησε από του ευρωβουλευτές κκ. Κώστα Πουπάκη (ΝΔ), Νίκο Χουντή (ΣΥΡΙΖΑ), Συλβάνα Ράπτη (ΠΑΣΟΚ) και Θεόδωρος Σκυλλακάκης (Πρόεδρος Δράσης)να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κώστας Πουπάκης (ΝΔ):« Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία ενεργά συμμετέχω έδωσε χθες ισχυρό «χαστούκι» στην Τρόικα που έχει ταυτίσει τη «δράση» της με την αποδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης.

Οι πολιτικές και τα μέτρα που έχει επιβάλει με την ταυτόχρονη εφαρμογή ακραίας λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης αγνόησαν εθνικές ιδιαιτερότητες, παραβίασαν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Κεκτημένο, στερήθηκαν δημοκρατικής νομιμοποίησης ενώ υπεισήλθαν  καταχρηστικά σε αμιγώς εσωτερικά ζητήματα των χωρών.

Οι Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και εγώ με παρεμβάσεις και τροπολογίες, στηλιτεύσαμε αυτό το καταστροφικό «μείγμα πολιτικής» που οδηγεί την κοινωνία στην εξαθλίωση και την πραγματική οικονομία στην οριστική εξόντωση μετατρέποντας τον ευρωπαϊκό Νότο σε «φτωχό συγγενή» του Βορρά.

Ταυτόχρονα απαιτήσαμε άμεση αναθεώρηση των Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και κυρίως αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου που δεν υπήρξε και των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων που ισοπεδώθηκαν.

Τα ερωτήματα για την επιβολή αυτών των πολιτικών, όσο και για την αδιαμαρτύρητη αποδοχή τους είναι αμείλικτα.

Αν λοιπόν η Τρόικα με τα «έργα» της λειτουργεί σαν «εξολοθρευτής», οι «ημέρες» της πρέπει να έχουν ήδη τελειώσει … »

Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ):« Η Γνωμοδότηση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρά τα προβλήματα που έχει, προβαίνει σε ορισμένες διαπιστώσεις, που αντικατοπτρίζουν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που βιώνουν οι λαοί των χωρών του Μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνεχίσουν να μάχονται ώστε η τελική Έκθεση για τα πεπραγμένα της Τρόικα, να μην είναι αναντίστοιχη των όσων βιώνουν οι λαοί, να μην δυσκολέψει την επιδίωξη των ευρωπαϊκών λαών για αλλαγή πορείας στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών της καταστροφής, για την ανατροπή της επικυριαρχίας των τραπεζών και της κ. Μέρκελ και των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Συλβάνα Ράπτη (ΠΑΣΟΚ):« Ηχηρό μήνυμα για τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν η έκθεση που ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικα.

Θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σβήνουν και ο δείκτης φτώχειας τραβάει την ανηφόρα.

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων η έκθεση αυτή, που αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το Μάρτιο, δημιουργώντας μια σκληρή γραμμή άμυνας για τη νέα σύνθεση του κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές.

Ουσιαστικά το Κοινοβούλιο λέει ένα «φτάνει πια με την τρόικα και τις πολιτικές της» εκ των προτέρων στη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή και στο νέο πρόεδρο της, περιγράφοντας σαφέστατες γραμμές ανελαστικής πλέον  κοινωνικής αντοχής   που ταυτίζονται με τις θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Θεόδωρος Σκυλλακάκης (Πρόεδρος Δράση):«Oι διαπιστώσεις του εισηγητή της έκθεσης τουΕυρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας, κ. Αλεχάνδρο Θέρκας χαρακτηρίζονται από μια φρασεολογία ασυνήθιστης (για το Ευρωκοινοβούλιο) έντασης και εστιάζουν την κριτική τους στην αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και τη ζημιά που έχει προκληθεί στα συστήματα κοινωνικής προστασίας. Συνδέει μάλιστα αυτό το «κοινωνικό τσουνάμι» (όπως ακριβώς το γράφει ο εισηγητής) με την πολιτική προσαρμογής που έχει εφαρμοσθεί στις υπό επιτήρηση χώρες και κατηγορεί ευθέως την τρόικα, ως θεματοφύλακα αυτής της πολιτικής, την οποία ο ίδιος θεωρεί καταστροφική για την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι η εισήγηση ορθά επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση που ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια, σφάλλει, ως προς την εκτίμηση της αιτίας που προκάλεσε αυτή την κρίση. Ούτε είχαν όλες οι χώρες που μπήκαν σε επιτήρηση το ίδιο πρόβλημα ούτε απέτυχαν παντού τα προγράμματα προσαρμογής Απέτυχαν μόνο εκεί που δεν συνδυάσθηκαν με ένα πακέτο γενναίων μεταρρυθμίσεων και μια πολιτική χαμηλής φορολόγησης του παραγωγικού τομέα της οικονομίας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, στην οποία δεν προχώρησε καμία πραγματική μεταρρύθμιση, την ίδια στιγμή μάλιστα, που αντί να μειωθούν οι δαπάνες για τη συντήρηση ενός πελατειακού και απολύτως εξαρτημένου από τον κομματισμό κράτους, δόθηκε ανεξήγητη (από την πλευρά της τρόικας) έμφαση στην αύξηση των φόρων. Φόρων που αν συνδυασθούν με την έλλειψη ρευστότητας οδηγούν σε εξαφάνιση τις επιχειρήσεις, αυξάνουν την ανεργία και διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Και αυτή ακριβώς θα έπρεπε να είναι η ουσία μιας επίμονης και ρεαλιστικής κριτικής απέναντι στην τρόικα.

Η λύση, όπως εμείς προτείνουμε επίμονα, είναι η μείωση των φόρων και συνεπώς η μείωση του κράτους. Αν αυτό συνδυασθεί με κοινωνική πολιτική για όσους έχουν πραγματική ανάγκη και όχι για τα οργανωμένα συμφέροντα που συντονίζονταν εδώ και χρόνια με το πελατειακό σύστημα, τότε η χώρα θα ανασάνει και θα παραχθεί ξανά πλούτος: Απαραίτητος όρος για την επιβίωση της χώρας και την υπέρβαση της κρίσης».


Του Θοδωρή Δαφέρμου
paraskhnio.gr

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Archive

Πρωτοσέλιδα

Καιρός

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.

- Copyright © Κεντροδεξιός -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -