Posted by : Unknown Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Κόνραντ Αντενάουερ, Γιόζεφ Μπεχ, Γιόχαν Βίλεμ Μπέγιεν, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, Βάλντερ Χάλσταϊν, Σίκο Μάνσχολτ, Ζαν Μονέ, Ρομπέρ Σουμάν, Πωλ-Ανρί Σπάακ, Αλτιέρο Σπινέλι. Οι οραματιστές ηγέτες που ενέπνευσαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αντίκριζαν την κατάσταση που ζούμε σήμερα στην ΕΕ, ποια θα ήταν η γνώμη τους;

Έντεκα άνθρωποι, που χωρίς την ενεργητικότητα και την κινητοποίηση τους, δεν θα κυριαρχούσε η ειρήνη που θεωρούμε δεδομένη στον κόσμο που ζούμε. Στόχος τους: Μία Ειρηνική, Ενωμένη και Ευημερούσα Ευρώπη.

Σήμερα, όλο αυτό το μεγάλο όνειρο, διανύει μία παρακμή, καθώς ο ατομικισμός και το συμφέρον των ηγετών έχει επικρατήσει, αντί την πρόοδο, την εξέλιξη και την ανάπτυξη των λαών. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε κάνει λόγο για το γνωστό Η.Π.Ε, δηλαδή για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Στις ημέρες μας, τι πρέπει να συζητάμε; Είναι φανερό ότι η ΕΕ έχει βγει από το δρόμο της και πλέον, μπορεί να πει κανείς ότι είναι «Γερμανοκρατούμενη».

Η χώρα της Γερμανίας, η οποία έχει διαπράξει μύρια στο παρελθόν και έχοντας ένα μεγάλο χρέος στην πλάτη της, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες συντέλεσαν στη διαγραφή του. Βέβαια, τώρα η Γερμανία δεν συμφωνεί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η τραγική ειρωνεία. Κάπου εδώ, ταιριάζει το «ποτέ δεν δαγκώνω το χέρι που με ταΐζει».

Το Brexit της Αγγλίας και το ενδεχόμενο Grexit της Ελλάδας, δείχνει φανερά την απογοήτευση και την αγανάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών, για τις αξίες του Δυτικού κόσμου. Οι πολίτες της Αγγλίας επέλεξαν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ. Ύστερα από λίγες ώρες πανηγυρισμοί στην Ελλάδα από τους αριστερούς οι οποίοι έχουν αδιαφορήσει για το ποιος είναι ο λόγος.

Η ΕΕ δέχεται το ένα πλήγμα πίσω από το άλλο, ματώνει και αρχίζει να γκρεμίζεται. Είναι καθήκον των Ευρωπαϊκών χωρών και ηγετών, να συμβάλουν στην αλλαγή της ΕΕ και να την οδηγήσουν στους ιδρυτικούς της σκοπούς. Η Ενωμένη Ευρώπη είναι ένα μεγάλο όνειρο, ας μην το αφήσουμε να χαθεί από αλαζονεία και αμάθεια.

Κωνσταντίνος Παντελάτος
Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Archive

Πρωτοσέλιδα

Καιρός

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.

- Copyright © Κεντροδεξιός -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -