Posted by : Unknown Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Με προσωπική απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, η Gazprom μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί στην Ελλάδα κατά 15%.

Η μείωση ήρθε ως ένδειξη καλής θέλησης και ειλικρινούς συνεργασίας από την ρωσική πλευρά εν όψει του deal της αποκρατικοποίησης τόσο της ΔΕΠΑ, όσο και του ΟΣΕ και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η ΔΕΠΑ ζητούσε να υπάρξει έκπτωση 30%, αλλά αυτό ήταν αδύνατον, αφού και το νυν συμβόλαιο δεν θα έσπαγε με τίποτα.

Η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2013 και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε..

Η συγκεκριμένη τιμή,συνεχίζει το υπουργείο είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).

Επίσης το υπουργείο επισημαίνει ότι η νέα τιμή θα έχει σαν αποτέλεσμα εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).

Ακόμη το υπουργείο τονίζει ότι η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay).

Η νέα σύμβαση, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ αναμένεται να υπογραφεί έως τα μέσα Μαρτίου, αφού πρώτα προηγηθεί έγκριση της συμφωνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα δουν τις μειώσεις τιμολογίων στους λογαριασμούς του Απριλίου.

olympia.gr

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Archive

Πρωτοσέλιδα

Καιρός

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.

- Copyright © Κεντροδεξιός -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -