Posted by : Unknown Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι χθεσινές διερευνητικές επαφές ανάμεσα στα δυο μεγαλύτερα ισπανικά κόμματα, με τον κίνδυνο προσφυγής στις κάλπες για τρίτη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο να είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός.

Κατά τις χθεσινές συνομιλίες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν κατάφερε να πείσει τον αρχηγό των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ να συναινέσει στη συγκρότηση ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ή τουλάχιστον να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του.

«Στην Ισπανία πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτό προϋποθέτει ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο δεν θα περιορίζεται σε ένα ‘όχι’. Εάν ο Σάντσεθ παραμείνει στο όχι, τότε θα επαναλάβουμε και πάλι τις εκλογές. Και όλοι οι Ισπανοί το γνωρίζουν αυτό», είπε ο Ραχόι.

Ο ίδιος υπογράμμισε χθες ότι είναι αποφασιστικής σημασίας η χώρα του να παρουσιάσει στην Κομισιόν έναν προϋπολογισμό για το 2017, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο Σάντσεθ συμφώνησε με τον Ραχόι ότι η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης χρειάζεται άμεσα μια «απόλυτα λειτουργική κυβέρνηση», εντούτοις η ευθύνη δεν βρίσκεται στα χέρια των Σοσιαλιστών, όπως ανέφερε.

«Όταν ουδείς θέλει να συμφωνήσει με τον κ. Ραχόι είναι πρόβλημα και ευθύνη του κ. Ραχόι, δεν πρόκειται για πρόβλημα των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων. Εγώ, ως αρχηγός ενός αριστερού κόμματος, λέω στον Ραχόι και στα κόμματα της δεξιάς πτέρυγας ότι εναπόκειται στους ίδιους να επιτύχουν μια συμφωνία, ωστόσο τα αριστερά κόμματα δεν πρόκειται να τους στηρίξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής και έναν και πλέον μήνα μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο Μαριάνο Ραχόι αδυνατεί να βρει κυβερνητικό εταίρο. Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν στα πολυάριθμα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν το συντηρητικό κόμμα αλλά και στην αυστηρή πολιτική λιτότητας που δρομολόγησε τα προηγούμενα χρόνια ως πρωθυπουργός.

Πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος θεωρούνται οι Ciudadanos (Πολίτες) οι οποίοι θα στήριζαν μεν την υποψηφιότητα Ραχόι, εντούτοις δεν σκοπεύουν να συγκυβερνήσουν με το Λαϊκό Κόμμα. Με τα πολυάριθμα μικρότερα, συντηρητικά και περιφερειακά κόμματα ο Ραχόι δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί, θεωρώντας τα ως επί το πλείστον εθνικιστικά, ακόμη και αυτονομιστικά.

Ο ίδιος είπε πρόσφατα ότι θα ηγείτο ακόμη και μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αυτό όμως προϋποθέτει την ανοχή των Σοσιαλιστών οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψήφιζαν. Σε αυτά τα συμφραζόμενα, όπως σημειώνουν αναλυτές, η τρίτη κάλπη μοιάζει μονόδρομος.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Archive

Πρωτοσέλιδα

Καιρός

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.

- Copyright © Κεντροδεξιός -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -