Posted by : Unknown Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται σημαντική ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, εν αναμονή και της απόφασης του EuroWorking Group για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,48% στις 637,54 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,76% στις 1.713,67 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 5,19 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 40 ενισχύονται, 14 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 3,71% στις 630,85 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+3,78% σημειώνει κέρδη κατά 3,78%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+5,67% κατά 6,70%, η Eurobank κατά 4,75%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,16% κατά 2,16% και η Attica Bank ΑΤΤ+2,27% κατά 2,27%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,85% ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Viohalco, Μυτιληναίου και ΟΤΕ. ΟΤΕ+1,75% Σημαντική ώθηση λαμβάνει και η μετοχή της Coca-Cola HBC, η οποία ενισχύεται κατά 2,03%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-0,94% διολισθαίνει κατά 1,88%, της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-1,40% κατά 1,40% και του ΟΛΠ ΟΛΠ-1,16% κατά 1,23%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται οριακά στο 7,241%, του 3ετούς ομολόγου παραμένει αμετάβλητη στο 8,572% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 70 μονάδες βάσης στο 7,884%.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι το σημερινό EuroWorking Group θα ανάψει το πράσινο φως για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς η Αθήνα εμφανίζεται πρόθυμη να ικανοποιήσει τα «θέλω» των δανειστών. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί ότι η καταβολή της «13ης σύνταξης» θα είναι μόνο για φέτος (εφάπαξ) και σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο

Στο πλαίσιο αυτό, κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσαν χθες, ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες, και εξέφρασε την αισιοδοξία για επίλυση του ζητήματος στη σημερινή συνεδρίαση.

Όσον αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έληξε προχθές η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή της Επιτροπής, με τους ενδιαφερόμενους να ανέρχονται σε περίπου 12. Επόμενο βήμα αποτελεί η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και η σχετική εισήγηση προς το δ.σ.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσουν την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα διοχετευτεί στις ελληνικές τράπεζες, με την εγγύηση του δημοσίου, θα κατευθυνθεί στη συνέχεια, σε προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συμμετοχής τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ.

Την ίδια ώρα, ενυπόθηκο ομολογιακό δάνειο, ύψους 134 εκατ. ευρώ, σύναψε η Ιονική Ξενοδοχειακή Επιχειρήσεις Α.Ε., με στόχο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και τη χρηματοδότηση του μελλοντικού επενδυτικού της προγράμματος. Η κάλυψη του ομολογιακού θα πραγματοποιηθεί από την Εθνική Τράπεζα  της Ελλάδος και την NBG Malta Limited.

Τέλος, στο 90% ανέρχεται πλέον το ποσοστό της Apollo Investment Holdco SARL στο μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, επισφραγίζοντας την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής. Χθες, η εταιρία - 100% θυγατρική της Jermyn Street Real Estate - απέκτησε 1.250.000 ονομαστικές μετοχές, έναντι 5,48 ευρώ/μετοχή, μέσω χρηματιστηριακών πράξεων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Archive

Πρωτοσέλιδα

Καιρός

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.

- Copyright © Κεντροδεξιός -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -